lauantai 30. toukokuuta 2009

Ykän uusi projekti.

Veneeni 1996,vanha AI-AI.Bobon entinen,kulkenut paljon Säpin ja Uniluodon väliä.

"Muurari Ykän" vene telakoituna suurempaan remonttiin.Vene on vanha AI-AI jonka minä ostin aikoinaan Lasse "BOBO" Välimäeltä.

Veneen on naputtanut aikoinaan kuulu veistäjä Ossi Holmström Ahlaisissa.Ossi oli kuuluisa veistäjä joka teki hyvän mallisia veneitä.AI-AI on laskettu vesille armon vuonna 1959 ja saanut vahvisteeksi lasikuidun 60-luvun lopulla.Tarkkaa vuosilukua ei ole tiedossani.Veneessä oli alussa 2-pyttyinen Vikströmin moottori.Vuosia myöhemmin kone vaihdettiin 3-pyttyiseksi ilmeisesti jotta saataisiin vauhtia.

80-luvun alussa Bobo vaihtoi moottoriksi 2-pyttyisen Yanmarin dieselin.Muistan kun menin Uniluodon laiturille ja Bobo käytti konetta ihmetellen miten hiljainen se on.Yhdessä todettiin hyväksi koneeksi tämä Yanmar,joka on vieläkin paikallaan.Vuosi oli muistaakseni -83.

Toisin merellä tuulee kuin akat maissa luulee,sanoi äitini isä joka oli kalastaja Tahkoluodosta.
Sama pätee tässäkin tapauksessa.Monesti kuulee puhuttavan lasikuidutetuista veneistä kaikenlaista soopaa.Tässä voitiin taas todeta Ykän kanssa että puu oli aivan tervettä vaikka vene on ollut kuidutettuna NELJÄKYMMENTÄ VUOTTA.
Tässä komposiittiveneessä heikompi materiaali on ollut lasikuitu joka on hieman hapertunut ja vaatii uusimista.Ossi on aikoinaan tehnyt tähän "Merten Partaveitseen" kaaret katajasta.Katajakaaret ovat yleensä niin kestävät että ne voidaan siirtää seuraavaan veneeseen.

Ei kommentteja: